top of page

ORVOSI GYÓGY-MASSZÁZS

A gyógymasszázs a fizioterápia része. Általában csapatmunka, hiszen magát amasszázst a legritkább esetben végzi maga az orvos. Az orvos megvizsgálja pacienst, felállítja a diagnózist, ami alapján a gyógy masszőr elvégzi a megfelelő kezeléseket.

Az egészségügyi ellátásban a gyógymasszázs terápiája a legegyszerűbb és leghatékonyabb módját képezi a megbetegedések gyógykezelésének. Olyan komplex rendszerre épül, amely az emberi szervezet teljes biológiájára kihat, a lágy szövetek közvetlen, manuális műveletekkel való ingerterápiás kezelésére alapoz.

Minden olyan esetben, amikor valamilyen komoly mozgásszervi problémával küzdünk gyógymasszőrhöz fordulhatunk segítségért. Ilyenek lehetnek például különböző eredetű gerincbántalmak, gerincferdülés, gerincsérv. Az ízületi betegségek, amelyek állandó fájdalmat okoznak például váll-, könyök-, csuklófájdalmak, csípő-, térd- és bokaízületi fájdalmak esetében. Továbbá különböző balesetek, műtétek utáni rehabilitáció céljából pl. kartörés, lábtörés esetében is. Autoimmun betegségek esetében rendkívül kedvezően hatnak a kezelések, mint például az SM (sclerosis multiplex), RA (rheumatoid artrithis) megbetegedéseinél. Nagyon fontos még az agyvérzéses – stroke-betegek – kezelése, ahol egy-vagy kétoldali bénulás maradt vissza.

ELLENJAVALLAT

 

• láz
• nőknél havi vérzés
• fertőző betegségek, bőrbetegségek
• trombózis (vérrög)
• csontritkulás
• rákos, daganatos megbetegedések
• krónikus gyulladások
• epilepszia
• súlyos pszichés betegségek
• komoly szívbetegség
• drogok és egyéb tudatmódosító szerek szedése

LÉZERTERÁPIA 

 

A lágy lézerterápia kis energiájú (0,5 - 500 mW teljesítmény) infravörös lézersugárral történik mely számos pozitív biológiai hatással bír. A sejteket határoló sejthártyák működését, a rajtuk keresztül végbemenő anyag és energia forgalmat jelentősen javítva a kezelt szövetek regenerációs képességét fokozza. A lágy lézerek sejtkárosodást nem okoznak, segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának visszaállítását. Javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését, az ellenanyagtermelést, a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat, az ödémákat. Alkalmazása megindítja az egyáltalán nem, vagy igen nehezen gyógyuló sebek gyógyulását, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. A megnövekedett ellen-anyagtermelés javítja a szervezet általános védekezőképességét. Az ödémacsökkentés révén csillapítja az izom és ínfeszültségeket, így a balesetet szenvedett beteg igen hamar megszabadulhat a fájdalmától. lágy lézerterápia jól alkalmazható rosszul gyógyuló sebek, fekélyek valamint zárt izom és izületi sérülések kezelésében. Az akut betegségek kezelésére (lumbágó, arcüreggyulladás) elegendő néhány kezelés, egymást követő napokon. A balesetet követően kialakult duzzanatok, fájdalmak már az első kezelés alatt jelentősen csökkennek, sok esetben meg is szűnnek. A hosszú ideje fennálló deformálással, fájdalommal járó krónikus betegségek esetén hosszabb idejű a gyógyulás. Ezek kezelése kuraszerűen, több héten keresztül történik. Egy kezelés ideje betegségtől függően változó, de általában 15-20 percet vesz igénybe. Akut esetben a lézerterápiát nagy dózisban, krónikus problémáknál fokozatosan emelkedő mennyiségben használják.

A LÉZERTERÁPIA ALKALMAZÁSI TERÜLETEI 

 

Sportorvoslás, traumatológia: heves fájdalmak csillapítására, duzzanatok csökkentésére, izomgörcs oldására.

Reumatológia: heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére, degeneratív elváltozások okozta funkciózavarok javítására és fájdalmak enyhítésére.

Ortopédia: veleszületett és szerzett elváltozások okozta funkciózavarok és az ebből származó fájdalmak csökkentésére.

Neurológia: ideggyulladások és fájdalmak, perifériás bénulások, spazmusok, kontraktúrák kezelésére.

Fül-orr-gégészet: külső hallójárat gyulladása, dobhártya-sérülések kiegészítő kezelésére, tartós torokgyulladás esetén, krónikus nátha kezelésére, melléküreg-gyulladások kiegészítő terápiájaként.

Bőrgyógyászat: hámhiányos állapotok - lábszárfekély, felfekvés -, dermatitisek, ekcémák, akne, égési sérülések, herpes simplex és herpes zooster (övsömör) kezelésére.

Fogászat, szájbetegségek: szájnyálkahártya-gyulladás és sérülés esetén, fogínygyulladáskor, traumás szájfájdalmak enyhítésére használható.

Bélbetegségeknél nagyon jó hatása van a lézernek végbélberepedések és sipolyok, valamint gyulladt aranyeres csomók kezelésére.

NEM JAVASOLT AZ ALÁBBI ESETEKBEN

 

A lézeres kezelés nem alkalmazható festékes anyajegy területén, gombás bőrfelületen, a pajzsmirigy környékén, a mell területén, rosszindulatú daganat területén, illetve rákmegelőző állapotot mutató bőrfelületen. Szintén tilos e kezelés ismeretlen eredetű lázas betegség esetén, valamint terhesség alatt az alhason, illetve az ágyék gerinc területén. A panaszokat okozó alapbetegség szakorvosi kivizsgálása mindig szükséges a lézeres kezelés megkezdése előtt!

 

A KEZELÉSEKET A KÖVETKEZŐ FÜRDŐINKBEN VEHETI IGÉNYBE

• Harkányi Gyógyfürdő
• Gyógy-és Strandfürdő Csokonyavisonta

bottom of page